Ouder worden is voor een deel maakbaar. Een gezonde leefstijl, sociale contacten, maatschappelijk meedoen en gebruikmaking van moderne communicatiemiddelen kunnen een bijdrage leveren aan langer ”jong blijven” en een langer leven. Wanneer dat moeilijker wordt door bijv. fysieke beperkingen kunnen ouderen met wat ondersteuning van familie en een goed betrokken sociaal netwerk toch tot op hoge leeftijd gelukkig en veilig thuis blijven wonen met behoud van eigen identiteit en zelfbepaling.

Om te voorkomen dat ouderen in een isolement raken zijn er mogelijkheden om dat te voorkomen. Bijv.

De telefooncirkel.

Afbeeldingsresultaten voor De Telefooncirkel

Je spreekt met je familie, vrienden, buren of andere mantelzorgers af dat je kunt bellen als er iets aan de hand is, of dat zij jou bellen op een van tevoren afgesproken tijdstip om te vragen hoe het gaat. Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon. Met een groepsapp of buurt app is dit niet moeilijk te organiseren.

Are you okay today.

Deze app zal in 2020 verder ontwikkeld worden en moet op een mobiele telefoon geïnstalleerd worden. Mantelzorgers kunnen op deze manier ouderen in de gaten houden zonder dat ze hun vrijheid verliezen. Voor ouderen die niet graag met een alarmknopje rond willen lopen zou dit een uitkomst kunnen zijn.

Persoonsalarmering.

Door allerlei technologische ontwikkelingen kan het leven met zo’n apparaat in huis een stuk aangenamer en veiliger worden. Er zijn verschillende modellen: een armband, een horloge, of als hanger aan een ketting of aan een broekriem bevestigd. Deze apparaten moeten wel de hele dag gedragen worden. Sommigen kunnen ook tijdens het douchen gedragen worden. In geval van nood kan een zelfgekozen persoon, familielid of thuiszorgmedewerker gewaarschuwd worden. Zo’n apparaat kan via de huisarts of CIZ aangevraagd worden. De zorgverzekeraar vergoedt dan een bepaald gedeelte. Er zijn alarmeringen waar een maandelijks abonnement aan vast zit afhankelijk van de keuze die je maakt. Ze werken op je mobiele telefoon via GPS.

Met een druk op de knop wordt contact gemaakt met de alarmcentrale of zelfgekozen nummers. (familie/ mantelzorgers)

Er zijn ook vrijwilligersorganisaties die ouderen helpen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Voor hulp, aanschaf of advies over aanschaf van zo’n apparaat kun je terecht bij onderstaande telefoonnummers of websites.

  • Humanitas : 073 6146003 ‘s-Hertogenbosch
  • Nederlandse Senioren Alarmering: www.nl-alarmering.nl
  • Home Instead : 0485-745900 homeinstead.nl  Zij geven ondersteuning op maat.
  • Ouderen Zilverlijn: 0800 1325 (gratis ) voor een goed gesprek of een luisterend oor. Contact, vertrouwen samen dingen doen.

Voor ouderen die met Alzheimer of dementie te maken krijgen worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd voor lotgenoten.  Ook is er in Oss een Alzheimer Café in de Meteoor

  • Ons Welzijn Oss: 0412 14 04 12
  • VOS Veilig op stap alarmering systeem: 088-5563355
  • Avium Personen alarmering: Werkt met een prepaid simkaart in een alarm horloge. Er zitten verschillende functies op. 0653810871
  • Focus Cura.com: 030 6927050
  • M.alert Uden: 0413 273155
  • Brabant Zorg : 088 9985555

Voor meer informatie kun je bellen of contact opnemen met bovenstaande nummers/ adressen.