De gemeente Oss is niet de meest vriendelijke gemeente op het gebied van begrip voor ouderen zonder computer. MAAR  … zeker ook niet de meest onvriendelijke.

Wat niet zo vriendelijk is naar m.n. senioren, is dat steeds meer publicaties, zoals de gemeentegids, niet meer ‘gedrukt of geprint’ verspreid worden. Alles is keurig op de site te vinden, maar als je geen computer hebt of maar moeilijk met de pc kunt omgaan, is dat lastig. WEL kun je altijd bellen naar het gemeentehuis. ALLEEN … hoe kom je aan dit nummer. Ja, dat kun je met de nodige moeite vinden op de website van de gemeente, maar als je geen pc hebt … En ook de telefoongidsen worden niet meer ‘thuis bezorgd’.  Daarom:

Telefoonnummer

We zijn per telefoon te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Al onze afdelingen zijn te bereiken via 1 centraal nummer: 14 0412. Gebruik dus geen [0412]  Op dit nummer kunt u verzoeken om post van de gemeente naar uw huisadres te sturen.

Vriendelijker is de gemeente in het faciliteren en/of ondersteunen van initiatieven om laaggeletterden en senioren wegwijs te maken in de digitale wereld.

DIGISTERKER

De Noord Oost Brabantse bibliotheken verzorgen de opleiding “Digisterker” , werken met de elektronische overheid. De cursus is bedoeld voor mensen die willen leren hoe ze via internet gebruik kunnen maken van alle diensten van de overheid. In deze cursus leer je hoe je een DigiD kunt aanvragen en hoe je die kunt gebruiken. Daarna leer je hoe je handig informatie kunt vinden en hoe je iets moet aanvragen. De cursus duurt vier dagdelen. In het werkboek bij de cursus werk je met voorbeelden van de websites van verschillende gemeentes. De cursus is gratis; het bijbehorende werkboek kost €15,- Voor meer informatie kunt u bellen naar: 0412-622618

TAALHUIS

Wilt u leren omgaan met computers en het internet? Kom langs bij het TAALHUIS in de Bibliotheek Oss.

KLIK EN TIK

De bibliotheek Oss verzorgt ook de cursus “Klik en tik”. Deze cursus helpt u beter gebruik te maken van de computer en het internet. In de cursus komen zes onderwerpen aan bod: het internet op, websites bekijken, zoeken met een zoekmachine, invullen van een online formulier, e-mailen en downloaden. De cursus vindt plaats in Bibliotheek Oss en wordt wekelijks gegeven op dinsdagmiddag van 13.15 – 14.15 uur. contactpersoon: Mariëlle Derks: 0412-842011

DIGIBUURT

Tenslotte kennen we in Oss ook nog DigiBuurt Oss aan het St. Barbaraplein in Oss. Zij bieden hulp bij het gebruik van pc, laptop, tablet, smartphone van PC.

Nieuwe site ‘Veiligheid op internet voor senioren’

 

Sinds enige tijd is er ook een interessante site met een artikelserie over internetveiligheid voor senioren.
De artikelen vindt u onder: https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/internetveilligheid-senioren

De volgende thema’s komen aan bod:

  • Tips voor veilig surfen en meer veiligheid op het internet
  • Veilig online shoppen
  • Basis van het internetbankieren
  • Online in contact blijven: e-mail, videobellen, chatten en sociale netwerken
  • Smartphone seniorenvriendelijk instellen
  • Dagelijkse hulp voor thuiswonende senioren: techniek en veiligheid
  • Online hobby’s voor senioren


En natuurlijk is er ook de computercursus van de ASVO. Al jaren gegeven door Aad Wildenburg.

Contact:  Rein Akkermans  akkermansrein@gmail.com